Home > Muziek en Instrumenten > Midi-apparatuur
ZOOM R 16 Recorder : Interface : Controller
Kenmerken
Conditie: Nieuw
Beschrijving
Voor alle nieuwe spullen komt u natuurlijk altijd naar Muziek Meibergen aan de Oranjestraat 12 in Almelo.Bij ons betaalt u nooit teveel en bent u verzekerd van een constante stroom nieuwe produkten die wij doorlopend binnen krijgen.
Zoals de R 16 van Zoom.
Verzending binnen Nederland is gratis.
BRON MEET MUSIC
VOORSTELLING
Is het een audio interface? Ja! Is het een controller? Ja! Is het een recorder? Ja! Is het Superman? Nee, het is de Zoom R16, en die doet dit allemaal. Zoom is niet kieskeurig geweest, dit is inderdaad een recorder-controller-interface. Je kunt op 16 sporen opnemen, tot acht tegelijk. Je slaat alles op een SD-kaartje op. Ja, en dan? hoor ik je al zeggen. Maar je kunt je R16 ook op een tweede R16 aansluiten, of op een computer, waarbij je kunt opnemen en het toestel ook als controller gebruiken. En dit voor een belachelijk lage prijs.
BESCHRIJVING
De R16 is crèmekleurig, en heeft acht faders plus een master, de enige rode knop op deze Zoom. Ieder kanaal heeft een play/mute/rec-schakelaar. Rechts staan de gebruikelijke bedieningsorganen van een recorder, met daarbij een jogwieltje, een vierwegspad en een exit-toets. Ook is er een klein LCD-schermpje, rechts van de rij LED-meters die boven de acht ingangskanalen staan. Boven dit LCDtje staan acht knopjes om rechtstreeks toegang te krijgen tot een aantal functies zoals Pan, Eq, Insert, Send/Return en andere. Op het bovenste vlak van de controller staan acht gain-regelaars, met daarnaast telkens een rode peak LED die een te hoog ingangssignaal verraadt. Met een andere knop regel je het niveau van de metronoom, nog een andere bedient de phantom power op de kanalen 5 en 6. Een schakelaartje laat je toe de twee, in de R16 ingebouwde microfoons, in of uit te schakelen. Op de achterzijde staan 8 gecombineerde jack/XLRs, een hoofdtelefoonuitgang met zijn volumeregeling, en twee monitoruitgangen op jack. Naast de voedingsaansluiting staat de hoofdschakelaar. De voeding wordt verzorgd door een externe transfo, maar je kunt de R16 ook met 6 AA-batterijen laten werken. Op de rechterzijde zitten twee USB-connectoren, de ene heet Host, de andere Device. Het toestel is goed gebouwd, maar je merkt wel dat Zoom zich beperkt heeft tot het noodzakelijke, en dat de look en het design geen prioriteit waren. Logisch als je de prijs wil drukken. Een papieren handleiding wordt meegeleverd, maar deze is enkel in het Engels. Op de installatie-cd staan de drivers en uitgebreide handleidingen. Op de site van Zoom kun je de manual in andere talen downloaden. Als ik nu nog vertel dat Cubase4 LE met de Zoom R16 meegeleverd wordt, is dit hoofdstuk volledig.
GEBRUIK
Een eerste toepassing is de traditionele multi-track recorder met ingebouwde console. Wat hier nieuw is, is dat je op een SD-kaartje opneemt in plaats van op een harde schijf. Er zitten dus geen bewegende delen meer in dit toestel, dat dan ook perfect geluidloos werkt, zodat je de twee ingebouwde microfoons blijkbaar dezelfde als in de H4, eveneens van Zoom kunt gebruiken. De mogelijkheden zijn erg uitgebreid: je kunt in 16 of 24 bit opnemen, op acht sporen tegelijk, en in het totaal op 16 sporen. Een eenvoudig knopje 1-8 of 9-16 laat je toe om tussen de twee sporen-paginas te switchen en de (niet gemotoriseerde) faders aan de sporen van jouw keuze toe te wijzen. Zoals gezegd zijn er acht microfooningangen, waarvan enkel de vijfde en de zesde Phantom Power kunnen krijgen, maar het eerste kanaal kan ook een instrument met hoge impedantie (bijv. een gitaar) aan. Met het Play/Mute/Rec knopje dat bij elk kanaal staat, kies je de modus van dat kanaal. Wil je bijvoorbeeld opnemen op het 3de spoor, druk dan op dit knopje tot het rood kleurt (en zing dan Roxane). Voor playback moet het lichtje groen zijn. Druk nogmaals, en de LED dooft, het spoor wordt gemute. Kinderspel. Wil je de metronoom in je hoofdtelefoon horen, programmeer hem, en regel het volume met de Master/click potmeter. Effecten zijn er natuurlijk ook, met individuele send levels, maar ook inserts zijn mogelijk (compressie, distortion, ampsimulaties voor bas of gitaar). Op dit gebied zullen we Zoom niet veel kunnen verwijten, effecten zijn de grote specialiteit van het huis, gitaristen kunnen dit beamen. Ook hier heeft Zoom zich niet krenterig getoond, het aantal effecten en de mogelijkheden zijn enorm. Belangrijk is dat je een effect wel kunt horen tijdens een opname, maar dat je het niet noodzakelijk moet opnemen. Dit geeft een maximaal luistercomfort aan de performer. Denk bijvoorbeeld aan een (sorry voor de karikatuur) blonde zangeres die enorm veel reverb wil in de koptelefoon, omdat ze dat vindt passen bij haar kapsel. Wellicht heb je zelf liever een ietwat verfijndere galm? Geen enkel probleem: stuur een reverb van tien kathedralen naar haar oren, maar neem deze niet op. Later kun je dan kiezen welke effecten je aan dit opgenomen spoor gaat toevoegen. Je kunt overigens ook effect patches gebruiken en zelf maken. Hoe? Wat? Beeld je een aantal effecten en behandelingen in, bijvoorbeeld achtereenvolgens een compressor, een equalizer, een de-esser, en ten slotte een modulatie-effect. Deze patch zit al in de Zoom. Maar indien hij niet bestond, dan maak je die gewoon zelf, waarbij je niet alleen de effecten en geluidsbehandelingen kiest, maar ook hun volgorde bepaalt.
Je kunt natuurlijk ook de sporen editen, hoewel dit op dit soort machines nooit erg intuïtief werkt. Hier werk je best met een groot scherm, en het ingebouwde LCDtje is wat klein bemeten. De equalizer heeft drie banden, waarvan je telkens de middenfrequentie kunt instellen. Van de middenste band kun je ook de Q-factor regelen. Aangezien het een digitaal toestel is, kun je zonder moeite de sporen bouncen. Je kunt met andere woorden acht of meer sporen mixen op twee tracks, en zo weer sporen vrijmaken voor het opnemen van andere instrumenten. Ook kun je een loop maken, of een playlist van de aanwezige nummers, zodat je die bijvoorbeeld tijdens een optreden als playback kunt afspelen.
Ik vind het een beetje spijtig dat de volumeregelaars, zowel van de hoofdtelefoon als van de monitor, op de achterzijde zitten. Erg bereikbaar zijn ze daar niet. OK, het werkvlak is al behoorlijk goed gevuld, maar je kunt toch nog plaats vinden voor twee potmetertjes. Dit mag de pret echter niet bederven: je kunt de R16 met een tweede exemplaar verbinden, met een standaard USB-kabeltje, zodat je over tweemaal zoveel sporen beschikt. Meer nog, deze duizendpoot is eveneens een audio interface, net als een externe geluidskaart. En niet te versmaden, het is ook nog een controller, waarmee je de faders van je software via de echte faders van de R16 aanstuurt. Nu kun je mij vertellen dat dit allemaal al bestaat, en dat klopt. Maar de prijs van de Zoom R16 is dermate laag, dat je dit niet zou verwachten. Toen ik de prijs zag, vond ik dat al interessant, zelfs voor een gewone multitrack recorder. Als er dan nog een Cubase LE bijzit, die je met datzelfde toestel kunt besturen, dat is pas fantastisch. De installatie verloopt ook nog eens zonder problemen, laat de aspirine maar in de kast liggen. De configuratie van je eigen software kan wat meer tijd in beslag nemen, maar de handleiding is erg volledig en uiterst duidelijk.
KLANKKWALITEIT
In 24 bit werken is natuurlijk een troef. Als je desgewenst in 16 bit wil werken (wegens plaatsgebrek op de kaart...), dan kan dat zonder meer. De beste kwaliteit krijg je natuurlijk enkel in 24 bit modus. Ik heb een eerste test uitgevoerd, een stem en een gitaar, rechtstreeks met de ingebouwde microfoons. Ik was erg aangenaam verrast. De klank is helder en goed gedefiniëerd. Je kunt twee sporen linken, waardoor je een interlaced stereo-file krijgt die geëxporteerd kan worden. Ook het tegenstelde is mogelijk: je kunt audiotracks importeren. Je beschikt dus over acht voorversterkers en evenveel A/D converters, plus de twee ingebouwde microfoons. Gezien de magere prijs van het beestje verwachtte ik me aan een even mager geluid. Dit is pertinent niet waar! De kwaliteit is meer dan behoorlijk, en voldoet zeker aan de vereisten om een goede demo te maken. Het doel van dit soort toestellen is niet om een master af te leveren, maar wel degelijk om thuis (of op verplaatsing, gezien het minimaal gewicht) een demo te maken. En hiervoor is de Zoom R16 een perfecte partner in crime. De basiskwaliteit is goed, zoniet verrassend, de effecten zijn talrijk en erg bruikbaar, de interface is vrij intuïtief, je laat je meeslepen, herbeginnen, zoeken, verschillende regelingen en mogelijkheden proberen en zo. Als je dit soort materiaal gewoon bent, zul je zeker niet teleurgesteld zijn, en als je er pas mee begint, dan kun je hier behoorlijk mee evolueren. Wat wil je nog meer? Een lage prijs?
BUDGET
Tromgeroffel De Zoom R16 kost 399.00 Dat heb je goed gelezen, je ogen zijn in orde, laat die bril maar liggen. Ongelofelijk als je alles bij mekaar telt wat hier geboden wordt. Een echt koopje. Je zou er zelfs een tweede bijnemen.
BESLUIT
Een recorder met ingebouwde microfoons die tevens als audio interface en als controller voor je software kan dienen. Een mengpaneel met een massa effecten. De Zoom R16 is echt een vernieuwend concept, dat ook nog een lage prijs heeft meegekregen. Eens je de prijs van het toestel kent, is het moeilijk om veeleisend te zijn. Zoom heeft nochtans geen goedkoop apparaatje gebouwd. Dit is een goed doordachte en goed gebouwde recorder, met ongelofelijk veel mogelijkheden, en een zeer goede geluidskwaliteit. Vast en zeker een bestseller!
Muziek Meibergen Almelo is de muziekspecialist voor iedereen. Voor beginners en gevorderden hebben wij een zeer forse collectie aantrekkelijk geprijsde muziekinstrumenten.
Natuurlijk bent u bij ons nooit te duur uit. Mocht u ergens een prijs gevonden hebben dan laat u ons dit gewoon weten en in de meeste gevallen krijgt u dan van ons dezelfde prijs berekend.
In dit internettijdperk ruilen wij natuurlijk geen instrumenten in want daar wordt u niet wijzer van. Wij verkopen uitsluitend nieuwe producten voor een scherpe prijs en uw gebruikte spullen verkoopt u zelf eenvoudig via diverse sites waardoor u meestal een betere prijs kunt krijgen.
Parkeren kunt u bij ons voor de deur in de Oranjestraat of achter de zaak. Bij grotere artikelen helpen wij u natuurlijk bij het inladen. Ook bezorgen wij grotere artikelen kosteloos in de regio.
In onze zaak kunt u alle instrumenten altijd proberen, bespelen of gedemonstreerd krijgen. Elke dag zijn er deskundige verkopers aanwezig die u behulpzaam zijn bij het maken van uw keuze en alle gewenste uitleg kunnen geven.
Graag tot ziens bij Muziek Meibergen, Oranjestraat 12 in Almelo. Uw adres voor alle nieuwe muziekinstrumenten, maximale service, minimale prijs.
Advertentie