Home > Boeken > Gezondheid, Dieet en Voeding
Waarom dik worden gemakkelijk en vermageren moeilijk is
Kenmerken
Conditie: Nieuw
Onderwerp: Dieet en Voeding
Beschrijving
Waarom dik worden gemakkelijk en vermageren moeilijk isMeer dan de helft van de Westerse mensen lijdt aan overgewicht. Nochtans was voedingsvoorlichting nog nooit zo goed georganiseerd als nu. Nog nooit werd er zoveel gejogd en gefitnesst. Blijkbaar is de moderne mens niet in staat om zijn lichaamsgewicht onder controle te houden.
In dit boek wordt gezocht naar de oorzaak van dit fenomeen. Van onze verre voorouders, die geselecteerd werden in een energiearme omgeving, kregen we een automatisch energiebalansregulerend systeem overgeërfd. Bij hen leverde dat spontaan een normaal gewicht op. Dit systeem is blijkbaar niet voldoende aangepast aan onze moderne, energierijke maatschappij. Het wordt daarenboven verstoord door het beloningssysteem dat ons aanzet om te eten omwille van ons plezier in plaats van omwille van honger. De auteur bespreekt hoe dit energiebalansregulerend systeem en het beloningssysteem werken en stelt daarbij realistische remedies voor.
Dit boek richt zich in eerste instantie naar de beoefenaars van beroepen die met de voedingsproblematiek te maken hebben: diëtisten, huisartsen en specialisten inwendige geneeskunde, endocrinologen, maagchirurgen, biomedici, landbouwingenieurs, biologen en anderen, maar daarnaast ook naar de geïnteresseerde leek die zelf wil weten waarom zijn harde strijd tegen overgewicht zo moeilijk is en die door deze kennis die strijd met meer succes wil voeren.
Over de auteur:
Marnix Cokelaere is emeritusprofessor van de K.U.Leuven, campus Kortrijk waar hij actief was als professor menselijke anatomie. Zijn wetenschappelijk onderzoek handelde over de fysiologische achtergronden van het verzadigingssysteem, waar vooral het verzadigingshormoon cholecystokinine zijn interesse opwekte.
Recensie(s)
In dit boek gaat de auteur, een emeritus professor menselijke anatomie, op zoek naar de oorzaak van obesitas. Het uitgangspunt is de vaststelling 'dat eetgedrag sterk wordt aangestuurd door automatische fysiologische systemen die het vetgehalte op een peil willen houden', aldus de auteur in de inleiding. Eerst focust hij op de energiebalansregeling, dat de energie-inname afstemt op het energieverbruik. Vervolgens gaat de auteur dieper in op de 'input' van onze hersenen, de verwerking daarvan en de 'output' (de reactie van het lichaam bij een verandering van de energiebalans). Daarna komt de vraag uit de titel aan bod, met oog voor verschillende factoren, van de onvolmaaktheid van het energiebalansregulerende systeem tot de onbewuste prikkels tot overmatig eten. Een laatste deel bekijkt kort de therapieen van gisteren, vandaag en morgen. Dat alles wordt ondersteund met schema's en tabellen, een verklarende woordenlijst en een trefwoordenregister. Een deskundig boek dat vooral geschikt is voor dietisten, artsen, biologen en verwante beroepsbeoefenaars, maar ook leken met een zekere voorkennis kan aanspreken.
Advertentie