Home > Boeken > Kunst en Cultuur - Dans en Theater
Vroomen, Jacques de - Toneel op school (1994)
Kenmerken
Conditie: Nieuw
Beschrijving
Vroomen, Jacques de - Toneel op schoolEen historisch en theoretisch onderzoek naar opvattingen over en gebruik van drama in educatie
Proefschrift inclusief stellingen en uitnodiging
Nijmegen, Universitair Publicatiebureau KUN, 1994. 1e druk
Grote paperback
17 x 24 x 2,5 cm.
486 Bladzijden
NIEUW. ONGELEZEN
Jacques de Vroomen heeft een grote uiteenzetting van de geschiedenis van drama gegeven in zijn boek Toneel op school.
Hij geeft in zijn boek een duidelijk overzicht van hoe de geschiedenis van drama als vak op school verloopt. Dramales op school gaat terug naar de 16e eeuw. Op de Latijnse scholen, waar voornamelijk jongens les kregen, ontstaat het humanistisch schooldrama. De humanisten waren eigenlijk de eersten die toneel verbonden aan het onderwijs. Deze vorm van dramaonderwijs betrof het spelen van in het Latijn vertaalde Griekse Tragedies of een door de docent geschreven stuk.
Door het spelen van tragedies en middeleeuwse moraalspelen werd de leerlingen bijgebracht dat van het goede levenspad afgaan geen optie is, omdat het anders slecht met je afloopt.7 Dramaonderwijs in de zestiende eeuw ging dus niet om de subjectieve gevoelens en denkwijze van een individu, maar het ging erom ervoor te zorgen dat kinderen normen en waarden bijgeleerd kregen, om later in de maatschappij goed te functioneren.
Omstreeks 1950 waaide er een nieuwe vorm van dramales over uit Amerika. Han Fortmann, hoogleraar cultuurpsychologie, was de eerste die schreef over Creative Dramatics. Creative Dramatics kan uitgelegd worden als de nieuwe manier van dramales. Niet de uitvoering van een toneeltekst is belangrijk, maar het creatieve proces naar de uitvoering toe. De uitleg die Fortmann zelf geeft luidt als volgt: alle vormen van toneel waarbij de handelingen en de tekst zelf zijn bedacht. Hieruit kan worden opgemaakt dat vooral het sociale proces van het kind bij deze vorm van drama centraal staat. Heel anders dus dan de morele dramalessen in de 16e eeuw.
Fortmann vond het vooral belangrijk door middel van drama, en spelletjes die met drama te maken hebben, de gedachten van het kind te prikkelen, zodat het zou gaan reflecteren op het eigen gedrag ten overstaan van anderen, of binnen een groep. Omdat niet de toneeltekst zelf, maar de manier van repeteren belangrijk is, is de morele les, zoals men dat deed in de 16e eeuw, naar de achtergrond verdwenen.
Naast Fortmann haalt De Vroomen ook andere pedagogen aan, die zich gespecialiseerd hebben in drama. Dit zijn dus geen dramadocenten, die toch meer aandacht hebben voor het spelen. Pedagogen, die drama als uitgangspunt voor hun theorieën over opvoeding hebben, zijn niet zozeer gefocust op de esthetische waarden van dramaonderwijs, als wel de didactische en pedagogische waarden.
Kosten van verzending (Nederland: € 3,95; Europa: € 11,50) ten laste van koper
Advertentie