Home > Boeken > Literatuur
Taylor, Katherine Kressmann - Adres onbekend (2002)
Kenmerken
Conditie: Nieuw
Beschrijving
Taylor, Katherine Kressmann - Adres onbekendEen briefwisseling
Vertaling: Tinke Davids
Amsterdam, Ambo, juni 2002, 2e druk
Gebonden, linnen, met stofomslag
12 x 19 cm.
Niet gepagineerd, maar plm 60 bladzijden
NIEUW. ONGELEZEN
Ook als toneelvoorstelling In Arnhem en omstreken:
Acteurs Eric van der Donk en Jan van Eijndthoven lezen het boek Adres Onbekend van de Amerikaanse schrijfster Kathrine Kressmann Taylor, in de regie van Willibrord Keesen.
Adres Onbekend is een bundeling van een reeks brieven tussen een joodse Amerikaan die in San Francisco woont (Max) en zijn voormalige zakenpartner en vriend die naar Duitsland is teruggekeerd (Martin). De brieven dateren van november 1932 tot maart 1934. De verstrekkende gevolgen van de nazi-ideologie, in het bijzonder voor een hechte vriendschap, worden in deze briefwisseling treffend en zeer aangrijpend weergegeven.
Deze belangrijke en tijdloze boodschap verdient een permanente plaats op ieders boekenplank.
Adres onbekend is geschreven als een reeks brieven tussen een joodse Amerikaan die in San Francisco woont en zijn voormalige zakenpartner en vriend die naar Duitsland is teruggekeerd - de brieven dateren van november 1932 tot maart 1934. De verstrekkende gevolgen van de nazi-ideologie, in het bijzonder voor een hechte vriendschap, worden in deze briefwisseling treffend en zeer aangrijpend weergegeven.
Adres onbekend, voor het eerst in druk verschenen in 1938 in de VS, toonde al vroeg de werking van het gif van het nationaalsocialisme aan het Amerikaanse publiek. Het boek is inmiddels uitgegroeid tot een nationale bestseller.
Katherine Kressmann Taylor (1903-1996) doceerde creatief schrijven, journalistiek en geesteswetenschappen.
Het meest opvallende aspect van deze fascinerend geschreven briefwisseling tussen twee vrienden is het jaar van de oorspronkelijke publicatie, 1939!
Met veel inzicht in de Duitse situatie zijn de uit Duitsland afkomstige brieven gecomponeerd en met evenveel inlevingsvermogen worden de Amerikaanse antwoorden daarop afgestemd. De briefschrijvers zijn beiden Duitsers, en leiden een kunstgalerij in San Francisco. Een gaat terug naar het Duitsland van 1932 met het opkomende Nazisme, de ander - een Jood - blijft in Amerika. Feilloos wordt het opportunisme van de naar de Heimat teruggekeerde Duitser verwoord en de gevoelens van ongeloof, afkeer en uiteindelijk haat spreken boekdelen uit de Amerikaanse reacties. Een navrant boekje met een cynische titel
(Biblion recensie, A.M. Keyser-de Klerk.)
Kosten van verzending (Nederland: € 2,92; Europa: € 6,25) ten laste van koper
Advertentie