Home > Boeken > Literatuur
Simon en Johannes - Cor Bruijn
Kenmerken
Conditie: Gelezen
Beschrijving
Simon en Johannes - Cor BruijnG.F. Callenbach nv
223 pagina's hardcover
Zie ook mijn andere advertenties
Cor Bruijn: volksliterator; voortgekomen uit en schrijvend voor het gewone volk. "Ruimte" was het uitgangspunt voor zijn leven en werken. Bruijn was een Nederlandse schrijver van voornamelijk streekromans en kinderboeken.
Cor Bruijn was de oudste van tien kinderen. Hij werd onderwijzer en hoofd van een school. In 1942 moest hij vanwege zijn gezondheid vervroegd met pensioen. Daarna wijdde hij zich volledig aan het schrijven van boeken, eerst voor kinderen maar later ook voor volwassenen. Voor volwassen schreef hij sociale, historische en streekromans. Al zijn werk schreef hij vanuit een christelijke levensvisie. Hij werkte volgens een vast schema, waar hij niet van afweek.
Alvorens de pen ter hand te nemen, documenteerde hij zich met grote zorg. Nooit verloor hij uit het oog voor wie hij werkte: de gewone mens, van jong tot oud. Dit was hem een levensbehoefte en opdracht. Cor Bruijn was zeer geïnteresseerd in de wereldliteratuur, hij kende Goethe als weinig anderen, las veel van Tolstoj, met wie hij ook contact had, en bleef zijn hele leven de ontwikkeling der literatuur, vooral ook in eigen land, volgen. De 'voorname' boeken voor de jeugd, zoals: "Keteltje", "De zwerftocht van EggeJan Korse", "Nils Eira", "De vuistslag" en andere gaven antwoord op eigentijdse en toekomstige vragen en stimuleerden die.
De literator in hem schreef ze alle, met grote zorgvuldigheid, met liefde en eerbied voor taal en compositie. Zijn bekendste boek is "Sil de strandjutter" (1940). "Sil de strandjutter" werd vertaald in zeven talen.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog schreef Cor Bruijn een trilogie tegen de dictatuur ("Vreemde macht", "Vrijheid !" en "Ochtendschemering"). Hij liet deze trilogie spelen in de tijd van Karel de Stoute, maar hij had het eigenlijk over de bezetting in de Tweede Wereldoorlog. De boeken verschenen na de oorlog.
Cor Bruijn bracht in 1946 een aantal bekende en minder bekende sagen en volksoverleveringen bijeen en deed dit op zijn eigen, directe, onderhoudende wijze. De zevendelige NCRV-serie "Sil de strandjutter", dat was gebaseerd op het gelijknamige boek van Cor Bruijn, hield in 1976 vele kijkers aan de buis gekluisterd.
Hij won ook een aantal literaire prijzen voor zijn werk. In 1943 kreeg hij de prijs van het Departement van Volksvoorlichting en Kunsten, maar die heeft hij niet aanvaard. In 1955 won hij de prijs voor het beste kinderboek van het jaar met "Lasse Länta". In totaal zouden van Cor Bruijn zo'n honderd boeken verschijnen. Naast zijn literaire werk, is Cor Bruijn ook belangrijk geweest voor de onderwijsvernieuwing in de jaren twintig en dertig.
Hij pleitte voor geestelijke vrijheid en voor ontplooiingskansen voor iedereen. Cor Bruijn overleed op 95-jarige leeftijd te Hilversum.
9
Advertentie