Home > Boeken > Geschiedenis - Wereld
N.N. - Het schandelijke leven van Heliogabalus
Kenmerken
Conditie: Nieuw
Beschrijving
N.N. - Het schandelijke leven van HeliogabalusDe decadentste keizer van Rome
Vertaald en van een nawoord voorzien door Vincent Hunink
Amsterdam, Athenaeum - Polak & Van Gennep, 2001, 1e druk
Paperback
11,5 x 17 cm.
61 Bladzijden
ALS NIEUW
Met de levensbeschrijving van de Romeinse keizer Heliogabalus blijven we in decadente sferen verkeren. Nauwelijks vier jaar bleef hij aan de macht, van 218 tot 222, maar in die periode maakte hij zo bont dat zijn naam spreekwoordelijk zou blijven voor uitspatting en exces, nóg meer dan die van Nero of Caligula.
Louis Couperus plaatste in 1905 Heliogabalus centraal in zijn roman De berg van licht, maar onderhavige tekst die Vincent Hunink vertaalde uit de Historia Augusta, een weinig betrouwbare verzameling keizersbiografieën uit de vierde of vijfde eeuw, is een dankbaarder opstapje.
Niet alleen schoof hij de onaantastbare gewaande oppergod Jupiter dus aan de kant voor een exotische zonnegod, hij liet ook senaatsbesluiten goedkeuren door zijn moeder (dat een vrouw zoveel macht kreeg toebedeeld was in Rome du jamais vu), zadelde allerlei tuig van de richel op met belangrijke staatsambten, scheidde van zijn eerste echtgenote om haar in te wisselen voor een Vestaalse maagd (!), en hield zich voor de rest onledig met het bedenken van perverse plechtigheden.
Volgens de auteur van de Historia Augusta liet Heliogabalus, die eigenlijk de Griekse beginselen was toegedaan, speciaal een openbaar badhuis aanleggen in de gebouwen van het paleis en stelde hij tegelijkertijd het bad Plautanus open voor het publiek.
"Op die manier wilde hij uitzonderlijk groot geschapen mannen selecteren. Men zorgde er ook voor dat overal in de stad en onder de zeelui de Superpalen werden opgespoord. Dat was de naam voor degenen die op dit punt hun mannetje stonden."
Kosten van verzending (Nederland: € 2,92; Europa: € 6,25) ten laste van koper
Advertentie