Home > Boeken > Gedichten en Poëzie
Mérode, Willem de - De rozenhof (1925 1e dr.)
Kenmerken
Conditie: Zo goed als nieuw
Beschrijving
Mérode, Willem de - De rozenhofKwatrijnen
Amsterdam, de Gulden Ster, 1925, 1e druk
Halflinnen., oorspronkelijk gedecoreerd omslag (Ontwerp Jaap de Hon)
13,5 x 16 x 2,5 cm.
160 Bladzijden
GOED
Willem de Mérode (Geboren: 02-09-1887 te: Spijk (gem. Bierum), overleden: 22-05-1939 te: Eerbeek) was een pseudoniem voor Willem Keuning. Keuning stierf net voor de Tweede Wereldoorlog. Pas ver na de Tweede Wereldoorlog verscheen zijn biografie (1983) en werd zijn verzameld werk (1987) uitgegeven. Dankzij het werk van zijn biograaf Hans Werkman hebben we een goed beeld gekregen van het leven en werk van deze dichter.
Het interessantste boek van Werkman over De Mérode is niet zijn biografie, maar het latere De Mérode en de jongens . Hierin gaat Werkman uitvoerig in op de liefde van de dichter voor jongens die een belangrijke achtergrond vormt voor zijn gedichten. In de jaren tachtig raakte Werkman in discussie met Hans Warren en Boudewijn Büch. Zij zagen De Mérode in de eerste plaats als een homoseksueel die slachtoffer werd van de bekrompen denkwereld van zijn omgeving.
Warren wijst bijvoorbeeld op het gedicht Dit is zo wijd als t waaien van de wind, dat geschreven is na een reis naar Italië. Wat in het vaderland niet mocht, kon daar wel.
Büch suggereerde bovendien dat er onbekende gedichten van De Mérode bestonden die er niet om logen.
Werkman laat in zijn De Mérode en de jongens zien dat dit niet de hoofdlijn in het werk van de dichter is. De Mérode ging heel zijn leven graag om met jongens en hij liet zich dat door niemand afnemen, ook niet door de gereformeerde kerkenraad van Uithuizermeeden, het dorp waar hij tot 1924 schoolmeester was. Na zijn gevangenschap wegens verdenking van ontucht met een minderjarige jongen schreef hij bitter over hen:
Zij zeggen: wij vergeven, maar ga heen!
Wij hebben met de zondaars niets gemeen.
Wie God verliet, wordt van Zijn volk verstooten.
Maar de verlaatnen vinden God alleen.
Niettemin bleef hij zich bewust van een grens die niet overschreden mocht worden. Juist in zijn latere gedichten spelen beleving van verlies en zelftucht een rol. Ze brengen hem bij een hartstochtloze liefde, die toch ruimte biedt voor concrete vriendschap. Natuurlijk is het waar dat poëzie niet mag worden gelezen als biografie. Niettemin is het verband tussen de omgang van De Mérode met zijn eigen gevoelens in zijn gedichten vaak duidelijk merkbaar.
Kosten van verzending (Nederland: € 3,95; Europa: € 11,50) ten laste van koper
Advertentie