Home > Boeken > Literatuur
Looy, Jacobus van - Wie dronk toen water! (1975 1e dr.)
Kenmerken
Conditie: Gelezen
Beschrijving
Looy, Jacobus van - Wie dronk toen water!Bloemlezing uit de briefwisseling met August Allebe verzorgd door F.P.Huygens
Amsterdam, Meulenhoff, 1975, 1e druk
Paperback
12,5 x 20 x 3,2 cm.
328 Bladzijden
GOED. GELEZEN
Naam in potlood op Franse titel
Een enkel potloodstreepje in de marge van de tekst
Selectie uit brieven die van Looy vanuit Italie en Spanje schreef gedurende de Prix de Rome-reis die hij van 1885 tot 1887 maakte.
Aan het slot van het boek 17 bladzijden met reproucties in zwart/wit van het beeldend werk van Jacabus van Looy:
Scan 2: Vrouw uit Rome - aquarel
Scan 3: Ponte Vecchio in Florence - pentekening
scan 4: Luciferverkoper, in het Café Giafrone, Florence, Piazza Signoria - zwart krijt op b lau papier verhoogd met wit krijt
scan 5: Studie van een leeuwin - lithografisch krijt
Looij, Jacobus van (1855-1930)
Looij, Jacobus van (bekend onder de naam Van Looy), schilder en letterkundige (Haarlem 13-9-1855 - Haarlem 24-2-1930). Samen met twee van zijn zusters werd Van Looy in december 1860 ondergebracht in het 'Gereformeerde' of Burgerweeshuis te Haarlem - waarin thans het Frans Halsmuseum gevestigd is - omdat hij kortelings als wees was achtergebleven: zijn moeder overleed in 1859, zijn vader een jaar later.
Tot zijn meerderjarigheid (1877) verbleef hij daar. In die tussentijd was hij sinds 1867 leerling van de Burgeravondschool, daarbij overdag in de leer, eerst als letterzetter, later als huis- en rijtuigschilder. Ook na het eindexamen Burgeravondschool (1872) bleef hij de tekenklassen volgen van de kunstschilder D.J.H. Joosten. Aan de nagedachtenis van deze leermeester, door Van Looy geëerd als zijn eerste vriend, droeg hij in 1889 de toen door zijn neef S.L. van Looy uitgegeven bundel Proza op. Daarnaast zou hij in Jaap (1923) Joosten liefdevol portretteren als meester Juulsen.
Door zijn lidmaatschap, sinds maart 1883, van de letterkundige vereniging 'Flanor' raakte Van Looy ook bevriend met aankomende literatoren als Willem Kloos, Frederik van Eeden, Lodewijk van Deyssel en Albert Verwey. Nog vóór de oprichting van De Nieuwe Gids droeg Kloos al een sonnet, geïnspireerd op Van Looys schilderij 'Eva', aan hem op; Van Looy schilderde niet alleen een portret van Van Eeden, maar ontwierp ook het omslag voor de boekuitgave van diens toneelstuk Het poortje of De duivel in Kruimelburg. Ten tijde van het verschijnen van het eerste nummer van De Nieuwe Gids (oktober 1885), bevond Van Looy zich al geruime tijd in Italië, dank zij de in mei 1884 verworven Prix de Rome. Hoe zijn leven tussen februari 1885 en maart 1887 verliep - in Rome en Venetië, tijdens zijn ziekbed in Genua en een daarop gevolgd verblijf in Madrid - kan gedetailleerd worden gevolgd aan de hand van de door F.P. Huygens onder de titel "Wie dronk toen water!" (Amsterdam, 1975) bezorgde bloemlezing uit Van Looys briefwisseling met August Allebé, gedurende die reis.
Kosten van verzending ten laste van koper
NOTA BENE: ingepakt boek kan niet door de brievenbus. Tante Post rekent dan EURO 6,95 kosten van verzending. Het loont zeer de moeite en spaart zeer op de kosten om op meer dan één boek tegelijk te bieden. (Europa: € 13,95)
Advertentie