Home > Antiek en Kunst > Antiek - Boeken en Bijbels
Lennep, Mr. J. v. - De lotgevallen van Klaasje Zevenster (1e
Beschrijving
Lennep, Mr. J. van - De lotgevallen van Klaasje ZevensterIn vijf delen
Den Haag/ Leiden/ Arnhem, M. Nyhoff/ A.W. Sythoff/ D.A. Thieme, 1866, 1e druk
Alle delen:
Gebonden, rood halflinnen (op rug en hoekjes) en gemarmerde platten
Alle schutbladen fraai gedecoreerd met een spinragmotief
14,5 x 22 cm.
Deel 1: 356 bladzijden
Deel 2: 336 bladzijden
Deel 3: 310 bladzijden
Deel 4: 409 bladzijden
Deel 5: 344 bladzijden
Alle delen:
ZO GOED ALS NIEUW
Amper roestvlekken
Jacob van Lennep in Marita Mathijsen - De geest van de dichter. Tien zogenaamde gesprekken met negentiende-eeuwse schrijvers (1998):
Ik had de werkelijkheid achter Klaasje Zevenster, namelijk dat er hier in Nederland jonge onschuldige meisjes aan misleiding ten offer vallen om vervolgens als blanke slavinnen in publieke huizen misbruikt te worden, onder protectie van de politie, ook wel in een rechtsgeleerd blad kunnen publiceren. Maar nu was ik vrij in mijn voorstelling, ik kon mijn verhaal in een romantisch kleed wikkelen, onbevreesd voor beschuldigingen van laster. En mijn verhaal heeft een groter effect dan enig artikel in een rechtskundig tijdschrift kan hebben.
Klaasje Zevenster werd in de jaren zestig van de vorige eeuw een publieke figuur. Ze was heldin en slachtoffer tegelijk. Zij kreeg brieven van mensen die haar om hulp en wijze raad vroegen, maar zij werd ook verguisd: velen vonden dat haar levensverhaal nooit opgetekend had mogen worden. Haar lotgevallen, vooral haar verblijf in een bordeel, leidden tot een brochurestrijd van geleerde heren. Toch was Klaasje een fictief personage.
De vijfdelige roman De lotgevallen van Klaasje Zevenster verscheen in de jaren 1865-1866 en werd snel razend populair. Maar het boek wekte ook grote opschudding omdat de heldin, een keurig, lieftallig meisje, een huis van ontucht betreedt.
De schrijver, Jacob van Lennep (1802-1868), was een invloedrijk man in het literaire en maatschappelijke leven en een geliefd auteur van historische romans. Er was met ongeduld uitgekeken naar deze roman, waar men vijftien jaar op had moeten wachten. Ditmaal presenteerde hij geen historisch verhaal, maar een zedenroman waarin de noodlottige levensloop van een onschuldige vondelinge in de jaren twintig tot veertig van zijn eigen eeuw beschreven werd.
De populariteit van de roman blijkt uit de snelle verkoop van de eerste druk en uit de vele herdrukken die er in de loop der jaren verschenen. Het enthousiasme ten tijde van het verschijnen blijkt echter nog het meest uit de Klaasje Zevenstermanie die toen losbarstte.
Binnen een jaar na het uitkomen van het laatste deel van Van Lenneps roman brachten drie grote toneelgezelschappen het verhaal op de planken, elk in een eigen bewerking. De vele extra voorstellingen en de tournees door het hele land, ook naar de kleine provinciesteden, geven de indruk dat ook deze toneelbewerkingen in de smaak vielen.
Karen Peters
Kosten van aangetekende verzending (Nederland: € 8,60; Europa: € 29,95) ten laste van koper
Advertentie