Home > Boeken > Kunst en Cultuur - Dans en Theater
Herdenking 3e eeuwfeest Adamse Stadsschouwburg 1938
Kenmerken
Conditie: Zo goed als nieuw
Beschrijving
Herdenking van het derde eeuwfeest van den Amsterdamschen Stadsschouwburg op donderdag 1 december 1938Programma
Gedrukt ter Stadsdrukkerij op geschept papier
21,5 x 30,5 cm.
8 vel geniet
ALS NIEUW
Eenmaal gevouwen
Inhoud:
Voorplat (scan 1 en 2)
Commissie ter viering.
Programma (de bladzijden3, 4 en 5; scans 3,4 en5)
Ben Albach De wijze van vertoonen naar historische gegevens (blz. 6)
De wiskunstenaar (blz. 7)
Achterplat (scan 6)
Uit de pers:
Ditmaal zijn op één avond door ,,Het Nederlandsch Tooneel een fragment uit Vondels ,,Gijsbreght van Aemstel en drie Nederlandsche spelen in één bedrijf gegeven, ieder een belangrijke periode der Nederlandsche tooneelgeschiedenis vertegenwoordigende : Langendijks ,,Wiskunstenaars of t gevlugte juffertje, Heyermans ,,Het Kind en ,,Hun eerste thuis van Frans Mijnssen. Door de wijze van opvoeren is de herdenking een merkwaardige reconstructie van de Amsterdamsche tooneelgeschiedenis geworden : het Gijsbreght-fragment (het 5e bedrijf) zag men in een zoo getrouw mogelijke copie van Jacob van Campens tooneelbouw; Langendijks ,, Wiskunstenaars in een 18e-eeuwsch coulissendécor ; het Heyermansstuk in het milieu van omstreeks 1900; ,,Hun eerste thuis in een hypermodern interieur. De opvoering van deze vier korte tooneel-episoden was over het algemeen voortreffelijk, zoowel wat spel en voordracht als wat mise-en-scène betreft. Het bedrijf uit ,,Gijsbreght van Aemstel, gespeeld in statige 17e-eeuwsche costuums en pronkharnassen, die prachtig deden in het als door kaarsen warmgeel belichte, zeer monumentale klassicistische décor, maakte diepen indruk, vooral door de prachtige voordracht van Louis van Gasteren als de Bode en Loudi Nijhoffs bewogen Badeloch.
De oude tooneelbouw bleek nog zeer goed te voldoen: de troonzetel werd gebruikt voor de sterfscène van Arend; het zijbalcon voor het tooneel tusschen Gijsbreght en den Heer van Vooren; de ,,Hemel boven den troon voor de verschijning van Rafaël. In ,,De Wiskunstenaars trof de levendige regie van A. Defresne; het humoristische optreden van de beide geleerden (Frits van Dijk en Van Meerten) en van den knecht (Piet Rienks); in het Heyermansstuk ontroerden Cor van der Lugt Melsert en Ank van der Moer door bijzonder innig en fijngevoelig spel; prachtig was hier ook Van der Lugts stemmingsregie. De voorstelling - bijgewoond door H.H.K.K.H.H. Prinses Juliana en Prins Bernhard, vele stedelijke autoriteiten en vooraanstaande persoonlijkheden uit de ~ Amsterdamsche kunstwereld, en door Mevrouw Theo Mann-Bouwmeester met enkele hartelijke woorden ingeleid - kan dan ook zéér geslaagd worden genoemd
In den grooten foyer en in de gangen waren enkele herinneringen aan de vroegere schouwburggebouwen, aan beroemde Amsterdamsche tooneelspelers (Rombach, Albregt, Tjasink, Veltman, Mevr. Kleine-Gartman, Louis Bouwmeester, Theo Mann-Bouwmeester) en aan schouwburgbezoeken van de Oranjes sinds Willem V, geëxposeerd. In den middag van den len December had de directeur van het ,,Nederlandsch Tooneel, Cor van der Lugt Melsert, namens de tooneelspelers, in de hal van het gebouw een krans aan het Gemeentebestuur, in den persoon van den Wethouder voor de Kunstzaken, met enkele woorden overhandigd; na afloop van de feestvoorstelling had in den grooten foyer een receptie plaats. Des nachts werd het feest op uitnoodiging van de Stadsschouwburg-directie voortgezet in ,,Lido. De leden van de Commissie ter viering van het Derde Eeuwfeest van den Stadsschouwburg, de leden van het ,,Nederlandschen Tooneel, alsmede hun gasten en het geheele personeel van den jubileerenden schouwburg namen aan dit feest deel.
Kosten van verzending (Nederland: € 2,92; Europa: € 6,25) ten laste van koper
Advertentie