Home > Boeken > Geschiedenis - Stad en Regio
H.F.A. Rademaker. Deventer stadsarchitect 1961-1988
Kenmerken
Conditie: Gelezen
Jaar (oorspr.): 2007
Beschrijving
H.F.A. Rademaker. Deventer stadsarchitect 1961-1988.D.H. Baalman, H.M. Goudappel, P.Meurs, G.A. van Overeem.
Uitgever: Corps 9 Publisers / Historisch Museum Deventer, 2006.
Hardcover, 119 pagina's.
792 gram.
Het boek in in zeer goede staat.
Zie ook andere advertenties van Drienerwolde Shop.
816gd.
DEVENTER - Voormalig stadsarchitect Harry Rademaker is 30-04-2016 overleden. Zijn belang voor Deventer was groot. Voor een architect is het allerminst een feest als nog bij leven zijn creaties aan de slopershamer ten prooi vallen. Harry Rademaker, stadsarchitect van Deventer tussen 1961 en 1988, overkwam het de laatste jaren meerdere malen. De architect maakte er zelf geen groot punt van, zoals hij zich ook in zijn werkzame leven kon wegcijferen. Met zijn vakmanschap en gevoel voor detaillering drukte hij toch een groot stempel op Deventer. Als de toeristen en Deventenaren zich vergapen aan historisch Deventer, bewonderen zij ook het vakmanschap van Harry Rademaker.
Almelo
Rademaker werd geboren in Almelo en werkte na zijn studie in Amsterdam voor architectenbureaus in Hengelo, Amsterdam en Bussum voordat hij in 1961 in Deventer kwam. De gemeente dubde nog over de dubbelstad en er waren plannen voor het slopen van het Bergkwartier. Net op tijd werd besloten dat deel van de binnenstad te herstellen.
Bergkwartier
Stadsarchitect Rademaker kreeg vanaf eind jaren zestig de opdracht de panden in het Bergkwartier te herstellen. Hij had geen ervaring met monumenten. ,,Ik had ook geen visie toen ik er aan begon en had de korte broek nog aan'', zei hij in 2007 in een interview met deze krant bij het verschijnen van een boek over zijn werk.
Stijl
Rademaker ontwikkelde een eigen stijl: een mengeling van restauratie, reconstructie en nieuwe ontwerpen op basis van bouwsporen, archiefonderzoek en creativiteit. Die werkwijze kreeg later de naam methode-Rademaker. Ook in het herstel had hij oog voor detaillering, waarbij hij nieuwe stijlen toepaste in oude gebouwen. Hij maakte daarbij gebruik van natuursteen en metalen platen van lood, zink en staal.
Rademaker tekende tijdens zijn 37 jaar als stadsarchitect ook voor tal van nieuwe beeldbepalende panden. Tot afgrijzen van Deventer architectuurkenners en -liefhebbers zijn de laatste jaren verschillende van die panden nog tijdens Rademakers leven gesloopt. Het stadskantoor (gebouwd in 1984), het politiebureau aan het Muggeplein (1974) en gymnastieklokalen aan de Welle (1962) zijn afgelopen jaren gesloopt voor nieuwe ontwikkelingen.
Stadhuis
Bij de renovatie van het Stadhuis in de jaren tachtig drukte Rademaker op de eeuwenoude panden zijn stempel met de opvallende betonnen trap en zijn bekende rijke decoraties op de plafonds en de bijzondere deurlijsten en plinten. In de balustrade van Rademaker in de raadzaal kwam een glazen deur, maar verder respecteerde architect Michiel Riedijk bij het recente nieuwe ontwerp zoveel als mogelijk de voormalig stadsarchitect. Eigenlijk bijna zoals Rademaker zich ten opzichte van zijn voorgangers opstelde; uiterst bescheiden.
Advertentie