Home > Boeken > Oorlog en Militair
Ant P de Graaf Indie bepaalde ons leven Indie Indonesie
Kenmerken
Conditie: Zo goed als nieuw
Onderwerp: Overige onderwerpen
Periode: Niet van toepassing
Beschrijving
Ant P de GraafIndie bepaalde ons leven
isbn 9789051942712
159 blz
13,5*21 cm
zo goed als nieuw
Recensie(s)Indieveteraan De Graaff heeft zich sinds 1986 in meermalen herdrukte boeken ingezet voor eerherstel van het 'vergeten leger' van 150.000 (proloog van dit boek) of 120.000 militairen (epiloog) die in Indie van 1945 tot 1949 streden. Meer dan 6000 sneuvelden in de vergeefse strijd voor het behoud van het Nederlandse koloniale gezag. De auteur gaf in 1986 zijn eerste boek (De heren worden bedankt*) uit over zijn oorlogservaringen in 1949 op een buitenpost in Midden-Java. Daarna verschenen nog 14 delen met krantenberichten, gedichten, toespraken, brieven en dagboekfragmenten van andere Indiegangers. De verhalen in dit deel gaan onder meer over de ervaringen van een oud-verpleegkundige en een 'pelopper' (de vijand). De reeks (met zwartwitfoto's) appelleert aan de 'eigen wereld' waarin de door de overheid tekort gedane Indieveteraan nog steeds leeft. De auteur is blij met de veteranencultuur zoals die de laatste jaren in Nederland is ontstaan, maar niet geinteresseerd in 'Kosovo, Irak en ga maar door'. Voor de doelgroep van Indieveteranen en familie geschreven en daar ook zeker gewaardeerd.
Wim Visscher
Anton P. de Graaff
Anthonie Peter (Ton) de Graaff, (Amsterdam, 12 april 1928 Waalwijk, 4 januari 2008) was een Nederlandse schrijver.
De auteur, die van maart 1949 tot begin oktober 1950 zelf uitgezonden was naar het toenmalige Nederlands-Indië als sergeant-gewondenverzorger van het 425ste Bataljon Infanterie, heeft twintig boeken geschreven over de problematiek van de (vooral dienstplichtige) militairen die in de jaren na de Tweede Wereldoorlog naar Nederlands-Indië werden gezonden tijdens de politionele acties.
Het bekendst werd zijn boek De heren worden bedankt, met in totaal zeven drukken. Met zijn boeken was De Graaff een spreekbuis geworden voor veel Indiëveteranen en stelde hij misstanden aan de kaak die Nederlandse soldaten destijds en als veteraan overkwamen.
In 1995 leidde een verzoeningsreis van hem naar Indonesië waarbij ook met voormalige vijanden gesproken werd, tot commotie onder Indiëveteranen.
In 2000 werd De Graaff benoemd tot Ridder in de orde van Oranje Nassau. Voor zijn boeken kreeg hij van het Ministerie van Defensie in 2007 de Kolonel Antoni Waardering uitgereikt.
De Graaff overleed op 4 januari 2008 aan een herseninfarct. Hij werd 79 jaar. Zijn 19e boek (Eindelijk erkenning) verscheen in het voorjaar van 2008. Zijn 20e en laatste boek, waarvan bij zijn overlijden pagina 56 in de typemachine bleef steken, is alsnog uitgegeven in januari 2009. De titel hiervan is: "Vaarwel Kameraad!"
Advertentie